szybkie śniadania do pracy

WITAMINY B12 i B14

1944. WITAMINY B12 i B14 W kwietniu 1948 Rickes i współpracownicy wyodrębnili z wątroby krystaliczny związek nazwany witaminą B12. Budowa tego związku nie jest ostatecznie wyjaśniona, w skład jego wchodzi azot (około 13%), fosfor, kobalt (około 4 % - stąd czerwona barwa witaminy B12) oraz rozmaite aminokwasy. Jak stwierdził Rickes, bakterie wytwarzające streptomycynę (Streptomyces griseus) syntetyzują również witaminę B12. Związek ten okazał się niesłychanie czynny biologteznie i znalazł szerokie zastosowanie w leczeniu niedokrwistości Biermera, w której nie tylko wpływa na zmiany w krwi, ale usuwa ...

Więcej »

Co dzisiaj na obiad?

Właśnie wróciłeś z pracy. Głód ściska Cię w żołądku i zjadłbyś dobry domowy i ciepły obiad? Brzmi fantastycznie jednak co takiego dziś ugotować? Czym zaspokoić swój głód? Nie jest to takie proste. Nikt nie lubi rutyny i powtarzalności, nawet w kwestii obiadów. W tym artykule pomożemy Ci dokonać wyboru co dzisiaj ugotować na obiad. Po pierwsze sprawdź co masz w lodówce. Może akurat zostało kilka pomidorów, które niedługo stracą swoją ważność? Wystarczy kupić makaron, cebulę, trochę innych składników i spaghetti gotowe. Nie warto kupować wszystkich składników od podstaw. Warto ...

Więcej »

Kaszka krakowska wypiekana

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 1 jajko
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • masło
Przygotowanie: Kaszkę dokładnie wymieszaj z jajkiem, rozsyp na stolnicy i wysusz, uważając, aby ziarnka się nie zlepiły (jeśli się zlepią, rozetrzyj je w ręku). Wodę zagotuj z dodatkiem soli oraz 10 dkg masła. Do wrzątku wsyp dobrze przesuszoną kaszę, zamieszaj i wypiekaj w piekarniku w przykrytym garnku, przez 45 minut. Kaszkę krakowską podawaj np. do kury w sosie potrawkowym, potrawki cielęcej, grzybów w śmietanie itp. *** Gdy do wrzątku, bezpoś...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Panewki gumowe

Zakąska z grzybów suszonych to staropolska potrawa, która świetnie komponuje się z wytrawnymi wódkami. Składniki:

  • niewielkie czapeczki prawdziwych grzybów suszonych (po 3 czapeczki na osobę)
  • mleko
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • gałązki natki pietruszki
Przygotowanie: grzyby zalej na noc zimnym mlekiem, tyle aby pokryły się całkowicie. Następnego dnia dodaj do mleka nieco wody i gotuj grzyby do miękkości. Osączone i ochłodzone czapeczki oprósz lekko solą i pieprzem, obtocz je w mące, ...

Więcej »
http://www.korekcja-wzroku.com.pl 751#karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka ,