kwestia smaku bigos

W rybach stwierdzono mniejsze ilości tej witaminy, przeciętnie 9-35 m.g w 1 g produktu

W rybach stwierdzono mniejsze ilości tej witaminy, przeciętnie 9-35 m. g w 1 g produktu. Owoce i jarzyny są stosunkowo ubogie w niacynę (1-17 m. g w 1 g), nieco jej więcej zawiera kukurydza, płatki owsiane i ryż - 10 do 15 m. g, owies i pszenica zawierają aż 45-70 mg - większość kwasu nikotynowego zawarta jest tu w otoczce ziarna. Mleko zawiera tylko 0,8 mg w ml, ale mimo to jest dobrym środkiem leczniczym w pelagrze. Pewne doświadczenia zdaj...

Więcej »

Wegetarianizm - na czym polega?

Co to jest wegetarianizm? W dużym uproszczeniu można stwierdzić, iż jest to styl życia lub też rodzaj diety polegający na usunięciu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W skrajnych odmianach wegetarianizmu ludzie eliminują z diety również jajka bądź nabiał. Dlaczego to robią? Jakie jest podłoże takich decyzji? Przede wszystkim chodzi o zdrowie oraz szacunek do zwierząt. Jedzenie samych warzyw niesie bardzo wiele pozytywów dla zdrow...

Więcej »

Krupnik polski

Krupnik to zupa smaczna i bardzo pożywna. Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
  • 2 l wody
  • włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz i cebula)
  • 4 małe suszone grzyby
  • sól
  • 15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
  • masło
  • ziemniaki
  • natka pietruszki
Przygotowanie: wołowinę...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Występowanie oftalmopatii po leczeniu nadczynności tarczycy Gravesa ad 6

Leszcz pieczony . Leszcza opłukać, oskrobać łuski, odciąć głowę i płetwy, sprawić, umyć, osączyć. Natrzeć rybę wewnątrz i zewnątrz solą wymieszaną z cukrem, posmarować masłem. Ułożyć na brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić i piec w dalszym ciągu podlewając wywarem z warzyw. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku, obłożyć skrobanym chrzanem, udekorować listkami zielonej sałaty. Podawać z kluskami ...

Więcej »
http://www.bhp-nabudowie.com.pl 751# , #placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni ,