zimne przekąski na wielkanocny stół

Kaszka krakowska wypiekana

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 1 jajko
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • masło
Przygotowanie: Kaszkę dokładnie wymieszaj z jajkiem, rozsyp na stolnicy i wysusz, uważając, aby ziarnka się nie zlepiły (jeśli się zlepią, rozetrzyj je w ręku). Wodę zagotuj z dodatkiem soli oraz 10 dkg masła. Do wrzątku wsyp dobrze przesuszoną kaszę, zamieszaj i wypiekaj w piekarniku w przykrytym garnku, przez 45 minut. Kaszkę krakowską podawaj np....

Więcej »

Potrawy z ryb morskich

Potrawy z ryb morskich . Dorsz z kapustą Filety z dorsza rozmrozić, dokładnie umyć, osączyć, skropić octem lub sokiem z cytryny i pozostawić na ok. l godz. następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pietruszkę, seler i kapustę umyć, oczyścić, opłukać i poszatkować na tarce o dużych otworach. Oczyszczoną i opłukaną cebulę drobno posiekać. Na pozostały tłuszcz wrzucić warzywa, polać wodą i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, dodać usmażoną rybę, ...

Więcej »

Food and Nutrition Board

Food and Nutrition Board of the National Research Council zaleca następujące dawki ryboflawiny: Dzieci w wieku szkolnym 1,5-1,8 mg dziennie; Kobiety 1,8-2,7 mg dziennie; Kobiety w ciąży i karmiące 2,5-3,0 mg dziennie; Mężczyźni 2,2-3,3 mg dziennie. W roku 1944 Komisja Ministerstwa Ochrony Zdrowia w ZSRR ustaliła normy dziennego zapotrzebowania witamin A, D, B1, B2, C i PP. Dla witaminy Be przyjęto za normę 2 mg - ilość tę uznano za minimalną. Normalny człowiek dorosły przeciętnie na dobę wydala z mocze...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Filtry powietrza

Szczupak lub karp po staropolsku . 1 kg ryby, włoszczyzna, łyżka masła, łyżka rodzynków, łyżka posiekanych słodkich migdałów, cytryna, łyżka mąki, 1/3 szklanki cukier, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego. Rybę umyć, oczyścić z łusek, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności, odciąć płetwy, głowę i ogon, umyć. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Włożyć do dużego rondla, dodać tłuszcz czerwonego wina, sól, i ziele angielskie, posolić. Dusić na wolnym ogn...

Więcej »
http://www.pol-rusztowania.info.pl 751#placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos ,