zupa ze szparag

Napój z kiszonych ogórków i jablek

Napój z kiszonych ogórków i jabłek . 50 dkg kiszonych ogórków, 1 kg jabłek, 1 szklanka leśnego owocu lub soku z porzeczek, cukier i sól do smaku Kiszone ogórki obrać, utrzeć na tarce i odcisnąć sok przez gazę. Jabłka umyć, obrać cienko, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć sok przez gazę (lub w maszynce). Wymieszać sok z ogórków, jabłek i leśny owoc, doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać w szklaneczkach. Napój z soku kiszonej kapusty, soku pomidorowego i nektaru owocowego 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1,5 szklanki soku pomidorowego, 1,5 sz...

Więcej »

Krupnik polski

Krupnik to zupa smaczna i bardzo pożywna. Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
  • 2 l wody
  • włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz i cebula)
  • 4 małe suszone grzyby
  • sól
  • 15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
  • masło
  • ziemniaki
  • natka pietruszki
Przygotowanie: wołowinę oraz kości zalej 2 wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodaj włoszczyznę i grzyby. Gdy mięso zmięknie, ro...

Więcej »

O co właściwie chodzi z żywnością GMO?

Na pewno nieraz słyszałeś o żywności modyfikowanej genetycznie, tak zwanej GMO. Zastanawiałeś się kiedyś co to jest i o co właściwie jest tyle szumi na szczeblu mediów i polityki? GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie. Ich geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Dzięki temu mają odmienne właściwości niż ich macierzysty gatunek z którego DNA powstały. Największym mitem żywności GMO jest to że jest ona niezdrowa. Otóż jak wykazują badania nie jest ona w najmniejszym stopniu bardziej szkodliwa dla zdrowia niż żywność niemodyfikowana. Jest to główna...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Pojawienie się Neisseria meningitidis opornych na Ciprofloxacin w Ameryce Północnej cd

Sandacz pieczony . 1 kg ryby, 5 dag masła, pół łyżki mąki, szklanka białego wytrawnego wina, 3/4 szklanki śmietany, cytryna, sól. Rybę umyć, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Opłukać, lekko osuszyć w czystej ściereczce i natrzeć solą. Po kilku minutach ułożyć na brytfannie lub w naczyniu ze szkła ognioodpornego, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 min., skrapiając stopionym masłem i sosem z wina, śmietany oraz soku z cytryny. Gdy ryba zmięknie i zacznie z wierzchu pękać, odlać sos z brytfanny do...

Więcej »
http://www.terazbudujemy.com.pl 751#placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos ,