Kasza gryczana prażona, wypiekana na sypko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 5 dag smalcu
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Przygotowanie: kaszę, po dokładnym przebraniu z ewentualnych zanieczyszczeń, wsyp do garnka, na silnie rozgrzany smalec. Praż, mieszając, tak długo, aż ziarnka nasycą się tłuszczem i lekko się zrumienią. Następnie kaszę zalej  wrzątkiem, posól do ...

Konsekwencja pocenia jest uczucie pragnienia

Konsekwencją pocenia jest uczucie pragnienia. Utratę, więc zarówno wody, jak i składników mineralnych, uzupełnia się podając napoje. Nie wolno jednak bezpośrednio po wysiłku pić duszkiem, aż do całkowitego ugaszenia pragnienia. Spowodowałoby to bowiem nadmierne rozwodnienie krwi, które jest absolutnie niepożądane. Należy, więc pić powoli. Najbardziej zalecane jest podawanie wód mine...

Zupelnie odmienna technika pieczenia ryb wyksztalcila sie w kuchni staropolskiej

Zupełnie odmienna technika pieczenia ryb wykształciła się w kuchni staropolskiej, gdzie ryby pieczono w piecach chlebowych, owijając je ścisło w pergamin lub liście chrzanu, przymocowane nićmi lnianymi, a następnie wszystko oklejano szczelnie przaśnym ciastem żytnim lub gliną. Ryba taka ma specyficzny smak i aromat. Współcześnie piecze się w podobny sposób ryby zawinięte w pergamin. Do grupy ryb ...

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Przerywana terapia etidronianem zapobiegająca osteoporozie wywołanej przez kortykosteroidy ad 5

Ryba po chłopsku (halibut lub szczupak) . Umyć rybę, oskrobać z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć głowę i płetwy, opłukać, zdjąć filety, przekrajać wzdłuż (kręgosłup usunąć), podzielić na porcje. Drobno pokrajaną słoninę stopić na patelni i zrumienić na niej pokrajaną w kostkę cebulę. Porcje ryby ułożyć w rondlu, przesypując podrumienioną cebulą, pokrajanymi pomidorami i papr...

Najnowsze zdjęcia w galerii restoria:

234#ryba w zalewie octowej , #ryba po grecku magdy gessler , #ryba w cieście naleśnikowym , #ryba po grecku kcal , #ryba po japońsku , #ryba w papilotach , #ryba z ikrą kołobrzeg , #ryba z kolcami , #ryba o zapachu ogórka , #ryba o spłaszczonym ciele ,