galart przepisy

Zupy na bazie piwa

Gramatka z piwa to bardzo popularna staropolska zupa postna. Składniki:

  • 1 l jasnego, lekkiego piwa
  • 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
  • masło
  • kminek, sól, cukier
  • pół l wody
Przygotowanie: do rondla wlej piwo i zagotowuj z miękiszem chleba. Dodaj łyżkę masła, 1/3 łyżecki kminku, szczyptę soli oraz 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzyj przez sitko i rozcieńcz pół litra wrzącej wody. Zupa piwna z żółtkami to zupa o przyjemnym korzennym aromacie, łagodniej...

Więcej »

Napój z buraków i plynnego lesnego owocu

Napój z buraków i płynnego leśnego owocu . 2 szklanki kwasu buraczanego, 2 szklanki leśnego owocu, cukier do smaku Kwas buraczany wymieszać z gotowym nektarem z owoców leśnych. Doprawić do smaku cukrem. Podawać po oziębieniu lub z dodatkiem lodu konsumpcyjnego. Napój z dyni i jabłek 75 dkg dyni, 75 dkg kwaśnych jabłek, 1 szklanka gotowanej wody, cukier do smaku Dynię i jabłka umyć, oczyścić, opłukać i odcisnąć sok w maszynce. Do soku dodać ostudzoną wodę, doprawić do smaku cukrem. Jeżeli napój jest za mało kwaśny, można dodać koncentratu owoców dzikiej róży...

Więcej »

Drożdże są bogatym źródłem zespołu witaminy B oraz białek o wysokiej wartości biologicznej i znajdują zastosowanie w leczeniu bardzo wielu chorób

Drożdże są bogatym źródłem zespołu witaminy B oraz białek o wysokiej wartości biologicznej i znajdują zastosowanie w leczeniu bardzo wielu chorób, np. w beri-beri, w pelagrze, w wielu chorobach skóry, w chorobie Biermera, w cukrzycy, w stanach zapalnych nerwów, w atonii przewodu pokarmowego itd. ZAKOŃCZENIE Z tego krótkiego przeglądu jasno wynika, że zespól witaminy B odgrywa zasadniczą rolę w życiu świata roślinnego i zwierzęcego. Czynniki te są konieczne do prawidłowego rozwoju bakterii, roślin, zwierząt, a także i człowieka. Z dobrze poznanych czynności zwłaszcza wa...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Czas na leczenie i śmiertelność w trakcie obowiązkowej pomocy doraźnej dla sepsy ad 7

Szczupak szpikowany słoniną . 1,5 kg ryby, 10 dag słoniny, 6 dag tłuszczu, ćwierć szklanki białego wytrawnego wina, ćwierć szklanki wywaru z warzyw, cytryna, sól, pieprz. Szczupaka umyć, oczyścić z łusek, rozciąć wzdłuż i usunąć wnętrzności. Odciąć łeb, płetwy i ogon. Ponownie umyć i natrzeć solą. Ściągnąć skórę z jednego boku szczupaka, drugi bok pozostawiając ze skórą. Naszpikować rybę słoniną pokra janą w wąskie i długie paski i położyć na brytfannie stroną szpikowaną na wierzch. Wstawić do gorącego piekarnika, posmarować tłuszczem i pie...

Więcej »
http://www.psychoterapeuci.net.pl 751#tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie , #przepis pankejki ,