Kwas owocowy ze swiezych owoców

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 14-09-2018

Kwas owocowy ze świeżych owoców . l kg aromatycznych owoców (truskawki, poziomki, maIiny), 70-80 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 10 l wody Umyte owoce lekko rozgnieść, zalać gorącą gotowaną wodą. Po upływie 12 godz. odcedzić, dodać cukier, kwasek i drożdże roztarte z cukrem, Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie z płynem przykryć czystą serwetką i pozostawić w cieple na dalsze 12 godz. Następnie wlać płyn do czysto umytych butelek i szczelnie zamknąć. Kwas jest gotowy do picia na drugi, trzeci dzień. Kwas ten można nazwać witaminowym, zawiera bowiem trochę witaminy C. Kwas owocowy z soków 0,5 l soku owocowego, 50-70 dkg cukru (zależnie od kwasowości soku), kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 10 l wody Do przegotowanej wody dodać sok owocowy i cukier. Płyn ochłodzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z płynem. Całość postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania, a następnie nalać do butelek i s zczelnie je zamknąć. Trzeciego dnia kwas jest dobry do picia. [przypisy: ryba z parowaru, , ryba po grecku kcal ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku kcal ryba z parowaru