Kwas karmelowy

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 13-02-2018

Kwas karmelowy . 1,2 kg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, olejek pomarańczowy lub ananasowy, 10 l wody Na patelni upalić 0,5 kg cukru. Gdy cukier zamieni się na jasnobrązowy karmel, dolać wrzącej wody. Rozpuszczony karmel wlać do gotowanej i osłodzonej wody, dodać kwasek do smaku. Ochłodzony płyn połączyć z drożdżami roztartymi z cukrem i olejkiem aromatycznym. Całość wymieszać, nalać do butelek, szczelnie zamknąć. Przetrzymywać w zimnym miejscu. Kwas jest gotowy do picia po dwóch dniach. Piwo ciemne domowe – musujące 0,5 kg zboża mieszanego (pszenica, żyto, owies i jęczmień), 3-4 dkg cykorii, 70-80 dkg cukru, 5 dkg chmielu suszonego lub 2-3 dkg drożdży, otarta skórka z 1 cytryny, 10 l wody Zboże upalić na patelni aż do zbrązowienia, zemleć na młynku. Po zmieleniu dodać cykorię i zagotować z częścią wody, a następnie uzupełnić resztą wody, cukru, chmielu lub drożdży i skórką cytrynową. Po upływie kilku godzin n apar przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć. Piwo przetrzymywać w niezbyt chłodnym miejscu. Po dwóch dniach wynieść do chłodnego pomieszczenia. Piwa nie przetrzymywać zbyt długo, gdyż wytwarza się alkohol i staje się mniej smaczne. [przypisy: , montaż smt, ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: montaż smt