Kwas chlebowy

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 14-09-2018

Kwas chlebowy . 1,5 kg chleba razowego, 80 dkg cukru, 2-3 dkg drożdży, 3 dkg rodzynków, 10 l wody Chleb razowy pokrajać na cienkie kromki. Ususzyć w piekarniku, aż do zrumienienia na lekko brunatny kolor. Suchary połamać na drobne kawałki i zalać w emaliowanym wiadrze wrzącą wodą. Płynu powinno być pełne wiadro. Płyn przykryć i zostawić do zupełnego wystygnięcia, a nawet do następnego dnia. Po upływie tego czasu płyn przecedzić (powinien być lekko brązowy, przezroczysty), osłodzić i dodać roztarte w cukrz drożdże. Przykryć i postawić na dalsze 12 godz. Następnie nalać do czystych butelek, dokładając do każdej po 2-3 rodzynki. Butelki szczelnie zamknąć. Pierwszą dobę przetrzymać kwas w ciepłym miejscu, a następnie wynieść do chłodnego. Najsmaczniejszy kwas jest na czwartą dobę od chwili rozpoczęcia produkcji, gdyż silnie musuje, a podany w odpowiedniej temperaturze w czasie upałów, cieszy się dużym powodzeniem. Należy nalewać go do szklanek ostrożnie, tworzy się, bowiem obfita piana i łatwo napój przelać poza szklankę. [więcej w: ryba po grecku kcal, , ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku kcal