Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 12-09-2019
Krupnik to zupa smaczna i bardzo pożywna.
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
- 2 l wody
- włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz i cebula)
- 4 małe suszone grzyby
- sól
- 15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
- masło
- ziemniaki
- natka pietruszki
Przygotowanie: wołowinę oraz kości zalej 2 wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodaj włoszczyznę i grzyby. Gdy mięso zmięknie, rosół przelej przez sitko. Mięso wyjmij z zupy, ostud i pokrój w kostkę, a jarzyny i grzyby w cienkie paseczki. Odlej pół l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotuj w nim kaszę. Gdy kasza się rozgotuje, dodaj łyżkę masła i ucie-
raj kaszę przez chwilę drewnianą łyżką, aby zbielała. Ugotowaną kaszę połącz z pozostałym rosołem i po dodaniu obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, postaw garnek na ogniu. Po 20 minutach dodaj do krupniku pokrojone mięso, grzyby oraz jarzyny. Zupę posól do smaku i przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
*** Krupnik możesz również ugotować na kościach wieprzowych lub na chudym wędzonym boczku.
*** Jeśli ziemniaki podasz oddzielnie, okrasisz je przysmażoną na maśle cebulą i posypiesz zieloną nacią pietruszki – krupnik stanowić będzie kompletne danie obiadowe.
[patrz też: ryba w zalewie octowej, ryba po grecku magdy gessler, ryba w cieście naleśnikowym ]