Krupnik polski

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 17-08-2018

Krupnik to zupa smaczna i bardzo pożywna.

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
  • 2 l wody
  • włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz i cebula)
  • 4 małe suszone grzyby
  • sól
  • 15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
  • masło
  • ziemniaki
  • natka pietruszki

Przygotowanie: wołowinę oraz kości zalej 2 wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodaj włoszczyznę i grzyby. Gdy mięso zmięknie, rosół przelej przez sitko. Mięso wyjmij z zupy, ostud i pokrój w kostkę, a jarzyny i grzyby w cienkie paseczki. Odlej pół l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotuj w nim kaszę. Gdy kasza się rozgotuje, dodaj łyżkę masła i ucie-
raj kaszę przez chwilę drewnianą łyżką, aby zbielała. Ugotowaną kaszę połącz z pozostałym rosołem i po dodaniu obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, postaw garnek na ogniu. Po 20 minutach dodaj do krupniku pokrojone mięso, grzyby oraz jarzyny. Zupę posól do smaku i przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

*** Krupnik możesz również ugotować na kościach wieprzowych lub na chudym wędzonym boczku.

*** Jeśli ziemniaki podasz oddzielnie, okrasisz je przysmażoną na maśle cebulą i posypiesz zieloną nacią pietruszki – krupnik stanowić będzie kompletne danie obiadowe.

[patrz też: cyklofosfamid, hurtownia portfeli, przesycanie aluminium ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid hurtownia portfeli przesycanie aluminium