Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 04-09-2019
Konsekwencją pocenia jest uczucie pragnienia. Utratę, więc zarówno wody, jak i składników mineralnych, uzupełnia się podając napoje. Nie wolno jednak bezpośrednio po wysiłku pić duszkiem, aż do całkowitego ugaszenia pragnienia. Spowodowałoby to bowiem nadmierne rozwodnienie krwi, które jest absolutnie niepożądane. Należy, więc pić powoli. Najbardziej zalecane jest podawanie wód mineralnych alkalicznych i napojów słonych. Słone (lecz nie nadmiernie) napoje odgrywają przy uprawianiu sportu istotną rolę. Sól kuchenna jest zbudowana z dwóch pierwiastków chemicznych sodu i chloru. Chlor w ustroju pełni rolę regulatora gospodarki wodnej. Jak już wspomniano, przy poceniu się są z organizmu wydalane wraz z potem składniki mineralne, a wraz z nimi chlor. Obniżenie poziomu soli kuchennej w organizmie pobudza pragnienie. Niedostateczny poziom soli wpływa na wzmożenie pocenia się, któremu towarzyszy dalsze wydalanie chloru z organizmu. Toteż długotrw ałe zaspokajanie pragnienia wodą bez jednoczesnego podawania soli może doprowadzić do zaburzeń, a nawet do zapaści. [więcej w: ryba po cygańsku, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku kcal ]