Kilogram cytryn zawiera średnio 1 g kwasu askorbinowego

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Kilogram cytryn zawiera średnio 1 g kwasu askorbinowego.
Pomidory zawierają około 3 razy mniej kwasu askorbinowego niż sok cytryn, pewne gatunki papryki zawierają do 4 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.
Z 2000 kg papryki węgierskiej Szent-Gyorgyi otrzymywał prawie 500 g czystego kwasu askorbinowego.
Także maliny, porzeczki, winogrona oraz rosnący w Peru, Kolumbii, Wenezueli chiromoyo są bogate w kwas askorbinowy.
Pewną ilość kwasu askorbinowego (w 100 g około 12 mg) zawierają również ziemniaki.
W nasionach nie ma witaminy C.
Gdy zaczynają jednak kiełkować, to wraz z budzącym się życiem i zielonymi pędami zjawiają się duże ilości witaminy C.
W tkankach zwierzęcych najwięcej witaminy C zawiera kora nadnerczy, następnie ciałko żółte, przysadka, ciałko szkliste i soczewka oka.
Człowiek, małpy i świnka morska nie wytwarzaj ą witaminy C w ustroju, a ponieważ jest ona niezbędna do życia, muszą otrzymywać ją w pożywieniu.
Znaczny niedobór witaminy C u dorosłych powoduje wystąpienie gnilca, u dzieci zaś – choroby Barlowa.
Znacznie częściej jednak zdarzają się jedynie słabe objawy niedoboru witaminy C.
Hipowitaminoza C cechuje się wzmożoną skłonnością do krwawień z nosa, dziąseł, skóry, także zmęczeniem wiosennym, brakiem łaknienia, brakiem przyrostu wagi u dzieci, próchnicą zębów.
Skłonność do nieżytów dróg oddechowych i pokarmowych często ma związek z hipowitaminozą C.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzmaga się w ciąży, a jeszcze bardziej w okresie karmienia, zwiększa się ono też w ostrych chorobach zakaźnych (zwłaszcza w błonicy i płatowym zapaleniu płuc), w cukrzycy, nadczynności tarczycy.
Witamina C obniża toksyczność wielu środków leczniczych (np.
salwarsanu), zobojętnia działanie toksyny błoniczej (Harde i Phillippe), powoduje przejście retikulocytów ze szpiku do krwiobiegu, według Hochwalda ma działanie przeciwalergiczne.
Witamina C jest potrzebna do rozwoju fibroblastów (kolagen), osteoblastów (osseina), odontoblastów (zębina) oraz do wytwarzania normalnego śródbłonka naczyniowego.
W znaczniejszym niedoborze witaminy C występują, więc zmiany w zębach, gojenie się ran jest upośledzone, zmniejsza się oporność naczyń włosowatych.
Niedobór witaminy C wpływa też na pośrednią przemianę materii – w tkankach zmniejsza się ilość fosfataz, esteraz i oksydaz, dochodzi do zaburzeń w przemianie aminokwasów aromatycznych, tyrozyny i fenyloalaminy, i utlenianiu komórkowym (witamina C jest przenosicielem wodoru).
Witamina C ma również znaczenie dla działania gruczołów wydzielania wewnętrznego.
Już z wyżej przytoczonych danych łatwo jest zrozumieć, że niedobór witaminy C musi się odbić bardzo niekorzystnie na czynnościach ustroju człowieka
[hasła pokrewne: ryba po grecku magdy gessler, ryba o zapachu ogórka, ryba po cygańsku ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zapachu ogórka ryba po cygańsku ryba po grecku magdy gessler