Kaszka krakowska z rodzynkami “po królewsku”

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 20-09-2018

Składniki:

  • 1/4 l kaszki krakowskiej
  • 5 jajek
  • 2 l mleka
  • masło
  • 1/2 l wanilii
  • 4 żółtka
  • cukier
  • 1 cytryna
  • 15 dag rodzynek
  • cukier puder
  • konfitura z wiśni

Przygotowanie: kaszkę krakowską zatrzyj jajkiem i dobrze wysuszoną zalej wrzącym mlekiem z dodatkiem 6 dkg masła i rozciętą wzdłuż wanilią. Przez chwilę kaszkę gotuj na małym ogniu, nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekaj ją w przykrytym garnku, przez 45 minut w średnio nagrzanym
piekarniku. Kaszkę po wypieczeniu ochłodź, usuwając wanilię. Utrzyj 4 żółtka z 15 dkg cukru na puch, dodając w czasie ucierania odrobinę sparzonej i otartej na tarce skórki cytrynowej. Utarte żółtka
dokładnie połącz z ochłodzoną kaszką, dodaj rodzynki, a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek. Kaszkę przełóż do wysmarowanego masłem rondla i ponownie wypiekaj w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Wypieczoną kaszkę przełóż na półmisek, oprósz cukrem pudrem i podawaj ozdobioną konfiturą z wiśni.        I

[przypisy: ryba w zalewie octowej, ryba po grecku magdy gessler, ryba w cieście naleśnikowym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba w zalewie octowej