Kaszka krakowska wypiekana

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 20-02-2018

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 1 jajko
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • masło

Przygotowanie: Kaszkę dokładnie wymieszaj z jajkiem, rozsyp na stolnicy i wysusz, uważając, aby ziarnka się nie zlepiły (jeśli się zlepią, rozetrzyj je w ręku). Wodę zagotuj z dodatkiem soli oraz 10 dkg masła. Do wrzątku wsyp dobrze przesuszoną kaszę, zamieszaj i wypiekaj w piekarniku w przykrytym garnku, przez 45 minut. Kaszkę krakowską podawaj np. do kury w sosie potrawkowym, potrawki cielęcej, grzybów w śmietanie itp.

*** Gdy do wrzątku, bezpośrednio przed wsypaniem kaszki, dodasz 2 łyżki posiekanego koperku, kaszka
nabierze delikatnego koperkowego aromatu. [patrz też: szyny prądowe, kuchnie na wymiar bydgoszcz, restauracje katowice ]

*** Kaszkę możesz również zalać wywarem z suszonych grzybów.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kuchnie na wymiar bydgoszcz restauracje katowice szyny prądowe