Kasza gryczana odsmażana

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 20-09-2018

Odsmażana kasza gryczana to prawdziwie staropolski dodatek do pieczystego

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej
  • 1 i 1/2 l wody
  • sól
  • smalec lub masło

Przygotowanie: kaszę wsyp do garnka, zalej wrzącą wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Garnek przykryj pokrywką i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 50 minut. Gorącą kaszę wyłóż na zwilżoną zimną wodą stolnicę i rozsmaruj równomiernie nożem, na grubość jednego palca. Stolnicę postaw w chłodnym miejscu, aby kasza stężała. Następnego dnia pokrój kaszę w kostkę i odsmażamy na smalcu lub maśle.Podawaj z esencjonalnym sosem pieczeniowym lub grzybowym.

[patrz też: ryba w zalewie octowej, ryba po grecku magdy gessler, ryba w cieście naleśnikowym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba w zalewie octowej