Karp lub lin zapiekany

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 06-09-2018

Karp lub lin zapiekany . Rybę przygotować i ugotować w całości (nie krajać na dzwonka) według przepisu karp lub lin gotowany pozostawić w wywarze do ostygnięcia; odcedzić. Ostrożnie wyjąć kręgosłup i ości, a rybę ułożyć na ogniotrwałym półmisku. Zalać sosem beszamelowym doprawionym pieprzem, posypać utartym żółtym serem. Zrumienić w nagrzanym piekarniku. Podawać na tym samym półmisku, na którym się ryba zapiekała, okładając grzankami i ozdabiając listkami jarmużu, jako dodatek – zielona sałata lub cykoria. Karp zapiekany z serem Karpia umyć, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, płetwy, głowę i ogon, powtórnie umyć, pokrajać na dzwonka i lekko posolić. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami zimnego mleka, następnie wlać resztę mleka i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia, zaciągnąć żółtkiem i wcisnąć sok z połowy cytryny, doprawić solą i cukrem. Przygotowane porcje r yby ułożyć w naczyniu ognioodpornym, polać sosem i posypać utartym serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiec. Przed podaniem posypać posiekanym koprem. Podawać z ziemniakami i surówkami. [hasła pokrewne: potrawy z ryb morskich, ryba po cygańsku, ryba o zapachu ogórka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: potrawy z ryb morskich ryba o zapachu ogórka ryba po cygańsku