Kaczka z grzybami

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 18-06-2018

Składniki:

  • niezbyt tłusta kaczka
  • masło
  • 1 cebula
  • wywar z suszonych grzybów (5 dkg)
  • smalec
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • mąka
  • 30 dkg kaszy perłowej
  • 1/2 l dobrze posolonego rosołu

Przygotowanie: grzyby zalej 1/2 l wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Kaczkę dokładnie oczyść, osól, ułóż w brytfance i obsmaż w niewielkiej ilości smalcu na silniejszym ogniu, aby się zrumieniła. Zrumienioną kaczkę, wraz z pokrojoną na cienkie plastry cebulą duś ją pod przykryciem, polewając od czasu do czasu wywarem z grzybów. Gdy kaczka będzie miękka, wyjmij ją z brytfanki
i ochłodzoną podziel na 4-6 części. Pozostały w brytfance sos zapraw śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki. Do sosu włóż drobno pokrojone grzyby i polej nim podzieloną na porcje kaczkę. Brytfankę postaw znowu na małym ogniu, aby sos pomrugał przez 10 minut. Kaszę zalej rosołem. Po 10 minutach gotowania na dość silnym ogniu dodaj łyżkę masła i po wymieszaniu włóż przykryty garnek do gorącego piekarnika, aby kasza wypiekła się na sypko. Na ogrzanym półmisku uformuj pierścień z wypieczonej
kaszy, do środka włóż podzieloną na porcje kaczkę, całość polej gorącym sosem. [patrz też: lista przemysłowych wózków widłowych, montaż smt, hologramy na legitymację studencką ]

 

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: hologramy na legitymację studencką lista przemysłowych wózków widłowych montaż smt