Fladra

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 09-09-2018

Flądra . 2 ryby (ok. 1 kg), 2 duże cebule, 4 twarde pomidory, sól, pieprz, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, cytryna lub płastuga po węgiersku. Flądry umyć, oskrobać łuski, opłukać, oddzielić filety od ości, skropić sokiem z cytryny. Obrane ze skórki pomidory i cebulę pokrajać w plastry. Układać w rondlu warstwami: rybę, cebulę i pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać wino. Wyłożyć na półmisek, udekorować listkami sałaty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą. Halibut z grzybami Rybę umyć, oskrobać łuski, odciąć głowę i płetwy, oczyścić jamę brzuszną, opłukać. Rybę ułożyć na desce i przycinając ości przy nasadzie kręgosłupa – od ogona do nasady głowy – skrajać filety. Płaty mięsa podzielić w poprzek na równe porcje i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w paski i obrumienić na złoty kolor. Grzyby obgotować, pokrajać, dodać do cebuli i poddusić. Porcje ryby oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu, a następnie dodać do grzybów z cebulą i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami i surówkami. [przypisy: ryba z parowaru, ryba w zalewie octowej, ryba w cieście piwnym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba z parowaru