Drożdże są bogatym źródłem zespołu witaminy B oraz białek o wysokiej wartości biologicznej i znajdują zastosowanie w leczeniu bardzo wielu chorób

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Drożdże są bogatym źródłem zespołu witaminy B oraz białek o wysokiej wartości biologicznej i znajdują zastosowanie w leczeniu bardzo wielu chorób, np.
w beri-beri, w pelagrze, w wielu chorobach skóry, w chorobie Biermera, w cukrzycy, w stanach zapalnych nerwów, w atonii przewodu pokarmowego itd.
ZAKOŃCZENIE Z tego krótkiego przeglądu jasno wynika, że zespól witaminy B odgrywa zasadniczą rolę w życiu świata roślinnego i zwierzęcego.
Czynniki te są konieczne do prawidłowego rozwoju bakterii, roślin, zwierząt, a także i człowieka.
Z dobrze poznanych czynności zwłaszcza ważny jest udział tiaminy, ryboflawiny i kwasu nikotynowego w procesach utleniania w organizmie zwierzęcym.
Niewątpliwie, badania nad zespołem witaminy B nie są zakończone i czeka nas jeszcze wiele niespodzianek.
Na pewno istnieją składniki dotychczas niewyosobnione i niezidentyfikowane.
Ponadto biologiczne i kliniczne znaczenie dotychczas wyodrębnionych składników zespołu witaminy B nie zawsze jest znane w zadowalającym stopniu.
Rokrocznie przybywają nowe fakty i nowe zdobycze w tej dziedzinie, wzbogacając naszą wiedzę kliniczną.
W ostatnich czasach Biggs, Luckey, Elvehjem~i Hart donieśli o istnieniu witaminy B1 i B2, koniecznych do wzrostu kurcząt.
Te nowe czynniki są różne od kwasu foliowego, wytwarzają je także pewne szczepy Mycobacterium tuberculosis, zwłaszcza w obecności kwasu paraaminobenzoesowego.
WITAMINA C KWAS ASKORBINOWY Jest to bezbarwna substancja rozpuszczalna w wodzie.
Powstaje prawdopodobnie z glukozy, przy czym węgiel 6 utlenia się do grupy CO OH, a 4 i 5 do ketonowej – CO, grupa przy węglu 1 redukuje się do alkoholu.
Kwas askorbinowy lewoskrętny W roztworze stałość witaminy C zależy od wielu czynników.
Żelazo i miedź katalizują utlenianie witaminy C, podobnie łatwo rozkłada się ona w środowisku zasadowym.
Inne okoliczności również przyczyniają się do niszczenia tej najmniej trwałej z witamin.
Solenie niszczy kwas askorbinowy, witamina A unieczynnia jego działanie, wiemy, że mieszanina witamin A i C nie leczy gnilca.
Witamina B uczula witaminę C na działanie światła: mleko w butelce wystawione na światło słoneczne traci witaminę C, która w tych warunkach w obecności witaminy B rozkłada się.
W roku 1932 Waugh i King wyodrębnili z soku cytryn związek krystaliczny identyczny z odkrytym w pomarańczach, kapuście i, korze nadnerczy kwasem heksuronowym, wyosobnionym poprzednio przez Szent-Gyorgyiego w latach 1927-28.
Nowoodkryty związek nazwano witaminą C lub kwasem askorbinowym.
Witamina C jest najbardziej rozpowszechniona w owocach i roślinach, duże ilości witaminy C zawierają: cytryny, pomarańcze, pomidory, głóg, papryka, świeże igły jodły i sosny
[przypisy: ryba w papilotach, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku magdy gessler ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku magdy gessler ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg