Comber sarni po litewsku

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 19-02-2018

Składniki:

  • comber sarni
  • sól, pieprz mielony, jagody jałowca
  • cienkie płatki słoniny
  • masło
  • cukier puder
  • 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • mąka
  • 2 cytryny

Przygotowanie: dobrze skruszały, oczyszczony z błon, nie marynowany comber sarni osól, lekko oprósz
pieprzem i natrzy 5 utłuczonymi na miazgę jagodami jałowca. Odłóż w chłodne miejsce na godzinę lub
więcej. Bezpośrednio przed pieczeniem owiń comber płatkami słoniny. Comber ułóż w brytfance,
polej roztopionym masłem (6 dkg) i piecz w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy słonina się przyrumieni, zsuń ją na bok, comber zaś posyp kilka razy odrobiną cukru pudru. Cukier, topiąc się pod wpływem wysokiej temperatury, utworzy na powierzchni mięsa kruchą powłokę, dzięki czemu mięso dobrze skruszeje. Gdy comber upiecze się, rozkłóć w garnku śmietanę z czubatą łyżeczką mąki oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Sos dopraw do smaku solą, zagotowuj i wlej do brytfanki. Gdy sos się zagotuje, wyjmij comber, a do sosu dodaj podzielone na małe kawałeczki 8 dkg masła. Sos przez chwilę ubijaj brytfance sprężyną i polej nim (musi być gorący) ułożony na półmisku i podzielony na porcje comber. [więcej w: restauracja katowice, restauracja puławy, restauracja olsztyn ]

 

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja olsztyn restauracja puławy